Jak se připravit na porod (a rodičovství)

Příchod nového člena do rodiny je transformační událost. Nejen pro samotné rodiče, ale i pro širší rodinu. Dosud člověk žil pozorností sám u sebe, plnil si svá přání, chodil do práce a plánoval čas se svou drahou polovičkou. Pak přijde okamžik, kdy ne/plánovaně na těhotenském testu najdeme výsledek, který znamená jediné.

Chystá se velká změna

Jak velká? To u prvního dítěte málokdo ví. Můžeme si to nějak představovat. Můžeme si o tom nechat vyprávět od okolí (rodiny, přátel, lektorů či moudrých knih/podcastů). Ale jaké bude rodičovství pro nás? To nikdo neví. Narozením nové bytosti se totiž otevíráme kouzlu života. Mnoho toho, co už jsme zapomněli, se vynoří do vědomí. A to nejen u samotné matky, ale i partnera a širší rodiny.

Lze se nějak připravit na porod a rodičovství?

To je složitá otázka. Sama jsem se na ni snažila najít odpověď. Ať už v průběhu příprav na rodičovství, ale také v průběhu rodičovství. Rodičovství je totiž jednou z nejnáročnějších životních lekcí. Naše srdce se otevírá nové bytosti, kterou budeme milovat bezpodmínečně. Nikoho tak intenzivně milovat nebudeme. Ať se uděje cokoliv, jsme našim dětem schopni mnohé odpustit. Přejeme si pro ně to nejlepší. Pohodový příchod na svět. Zdraví, štěstí, lásku. A také – být jim dobrými rodiči.

Příprava na porod

Když jsem měla za sebou 2 celkem pohodové a přirozené porody, přála jsem si u 3. dítěte zažít něco jako orgasmický porod. Umět lépe pracovat s bolestí. Umět tělo a mysl uvolnit v proudu dění. Což je mimochodem něco, co každý v etapě zvané „rodičovství“ ocení. Ale dopředu to samozřejmě neví.

Narazila jsem na praxi Wim Hof metody. Proč se připravovat na porod pomocí chladu? Díky chladu si začneme lépe zvědomovat naše tělo. Když na naší kůži cítíme chlad, jsme pozorností v těle (více o přípravě na porod pomocí chladu najdete v tomto rozhovoru <<<).

Ve většině případů začneme cítit paniku a stažení. Chceme utéct. A to je přesně to samé, co cítíme, když naším tělem prochází vjemy spojené s porodem. Záměrně nepíšu slovo „bolest,“ protože není samozřejmostí, že ženy musí u porodu cítit bolest.

Cítit své tělo a nebýt jen v hlavě. Jak na to?

Umět s těmito vjemy pracovat není pro každého zdaleka tak jednoduché a automatické. Proto je potřeba se to naučit. Mnoho lidí (žen/mužů) má primárně pozornost v hlavě a své tělo necítí. Až když zažíváme nepříjemnou bolest nebo nemoc. Tyto dovednosti (naladění se na tělo a přeladění ze sféry myšlení), které nám v mnohém zlepší průběh porodu samotného, ale i kojení, péči o dítě a o naše tělo, se můžeme naučit.

Když jsem procházela kurzem Mindfulness pro porod a rodičovství, žasla jsem. Konečně kurz, který dokáže v nejlepší možné míře připravit na porod, takový jaký může být. Ale také na rodičovství. Často si začneme tvořit vzdušné zámky o porodu a rodičovství a procházíme velkým zklamáním, když se naše vzdušné zámky rozpustí. Někdo zažívá frustraci, smutek, bezmoc. Někdo poporodní deprese. Tento 9 týdenní kurz má možnost navýšit úctu a pokoru k životu, naučit vás jak být co nejvíc v přítomnosti. Snížit možný výskyt poporodní deprese a zlepšit partnerskou komunikaci nejen u porodu, ale zejména poté. V rodičovství.

Mindfulness pro porod a rodičovství (Mindfulness-Based Childbirth and Parenting – MBCP) je program založený na důkazech. Je vhodný pro nastávající rodiče a integruje dovednosti a praxi všímavosti k porodu a výchově v rodičovství.

Program MBCP, který v roce 1998 založila sestra-porodní asistentka Nancy Bardacke, CNM, je jednou z prvních adaptací světově proslulého programu snižování stresu založeného na všímavosti (MBSR), který založil Jon Kabat-Zinn, PhD. Během let od svého vzniku používaly MBCP tisíce nastávajících rodičů, aby jim pomohly orientovat se v transformačních procesech těhotenství a porodu, stejně jako v intenzivních, radostných a někdy i stresujících zkušenostech rodičovství.

Lektorským kurzem MBCP jsem prošla v roce 2022 a byla to úžasná, 2 letá cesta hojení různých bolístek (v mém případě primárně interních) kolem porodu, těhotenství, kojení a rodičovství. Mnohokrát jsem se sama sebe ptala:

Safra. Proč jsem na něco takového nenarazila před prvním dítětem. Ušetřila bych si poporodní deprese, krize v partnerství, nejistotu kolem kojení, stres z úspávání dětí a péče o ně.

Dnes vím, že právě tyto prožitky mě v životě posílily. Ale zároveň a právě proto mám velkou touhu budoucí rodiče inspirovat a provádět cestou laskavosti a všímavosti. Jít ve šlépejích Nancy Bardacke a celého úžasného týmu fakulty MBCP. Protože tento kurz vám dodá ingredience, které využijete v těhotenství, u porodu, v období šestinedělí. Ale zejména v mnohonásobně delším období – rodičovství.

Stanete se vědomými rodiči a dopřejete svým dětem lásku, empatii, respekt.

Více informací o kurzu Mindfulness pro porod a rodičovství najdete zde <<<

Martina Chomátová
Vnáší do světa jiskru pohody, jednoduchosti a laskavosti. Inspiruje jak žít život bez stresu, tlaku a neustálých povinností.

Máma 3 dětí, která na vlastní kůži zažila pocity vyhoření a poporodní deprese. Milovnice manter a hudebních nástrojů, dechových technik a mindfulness.

Autorka knihy příběhů pro malé i velké Andromeda, elfka malá a knihy o důležitosti dospělácké hravosti Vyhrála jsem depresi, lektorka mindfulness.

Celý příběh ze života najdete tady << Svoje dotazy, připomínky, tipy či referenci můžete poslat na inspirace@martinachomatova.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů