Jak se osvobodit od tlaku a najít vnitřní klid? Aneb umění pomalého života

Když přemýšlíme o zpomalení v životě, často máme pocit, že stačí změnit způsob myšlení, nastavit si záměr a začít to dělat.

Jenže realita bývá jiná. Místo toho, abychom zpomalily, najednou cítíme ještě větší tlak. Chceme udělat všechno hned a perfektně, protože v naší hlavě je „zpomalit“ další úkol na seznamu věcí, které musíme zvládnout. Tento přístup nás paradoxně žene do dalšího kola stresu a výkonu.

A přitom je skutečné zpomalení tak důležité, abychom našly vnitřní klid a rovnováhu.

Mindfulness není jen technika, je to způsob, jak být opravdu přítomné v každém okamžiku, aniž bychom přitom měly pocit, že musíme něco „splnit“. Když praktikujeme mindfulness, učíme se naslouchat našemu tělu, vnímat, co opravdu potřebuje, a dát mu prostor pro regeneraci.

Jenže i praxe mindfulness může být obtížná, pokud na ni nemáme správné podmínky a podporu.

Právě zde vstupuje do hry náš nervový systém.

Náš nervový systém hraje klíčovou roli v tom, jak se cítíme a jak reagujeme na stres. Když jsme neustále ve stresu, náš nervový systém přechází do režimu „bojuj nebo uteč“, což nás jen dál vyčerpává. Abychom se dostaly do stavu klidu a relaxace, je třeba nejen změnit myšlení, ale také dát nervovému systému čas a prostor se přenastavit.

A to se nejlépe děje ve chvílích, kdy máme vedle sebe někoho, kdo nám může poskytnout oporu a klid – člověka, který sám praxi mindfulness žije a dokáže nás svým klidem provést.

Mít vedle sebe někoho, kdo nás podrží, je jednou z nejefektivnějších cest, jak skutečně zpomalit. Když cítíme, že na zpomalení nejsme samy, že máme někoho, kdo nám rozumí a vede nás, náš nervový systém se může uklidnit a my se konečně dostáváme do stavu hlubokého uvolnění.

Přijetí podpory není známkou slabosti. Naopak, je to známka toho, že si skutečně vážíme svého zdraví a pohody.

Pokud cítíš, že je čas zpomalit, ale nevíš, jak na to, nebo potřebuješ podporu, zvu tě ke spolupráci v rámci Umění pomalého života. Tato spolupráce je o praxi mindfulness, klidu a vytvoření hlubokého spojení s naším tělem a myslí. Ale také o tom, zaměřit se na tvé opravdové hodnoty a tvorbu návyků, které vedu ke zpomalení. Ne k zahlcení.

S klidem a bez tlaku najít svůj vlastní rytmus

Nabízím ti prostor, kde můžeš s klidem a bez tlaku najít svůj vlastní rytmus zpomalení. Program probíhá 1:1, abych ti mohla poskytnout individuální péči a podporu, kterou si zasloužíš.

Pokud máš zájem o to prozkoumat zpomalení a najít skutečný klid, ráda tě povedu na této cestě.

Více informací o  Umění pomalého života najdeš tady.

Pokud máš pocit, že žiješ neustále pod tlakem, že tvůj nervový systém je vyčerpaný a nevíš, jak z toho začarovaného kruhu vystoupit, věz, že nejsi „rozbitá“. To, co prožíváš, je přirozená reakce těla na dlouhodobý stres a tlak. Vše, co potřebuješ, je čas a podpora, abys mohla najít svou cestu k uvolnění a klidu.

Dovol si ten prostor. Není to známka slabosti, ale naopak síly a vědomí toho, co potřebuješ. Já jsem tady, abych ti na této cestě pomohla.

Martina Chomátová
Vnáší do světa jiskru pohody, jednoduchosti a laskavosti. Inspiruje jak žít život bez stresu, tlaku a neustálých povinností.

Máma 3 dětí, která na vlastní kůži zažila pocity vyhoření a poporodní deprese. Milovnice manter a hudebních nástrojů, dechových technik a mindfulness.

Autorka knihy příběhů pro malé i velké Andromeda, elfka malá a knihy o důležitosti dospělácké hravosti Vyhrála jsem depresi, lektorka mindfulness.

Celý příběh ze života najdete tady << Svoje dotazy, připomínky, tipy či referenci můžete poslat na inspirace@martinachomatova.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů