10 tipů, jak v létě zpomalit a užít si pohodovější dny

Léto může být ve znamení mnoha cílů, plánů, akcí. Přejezdy, balení, vybalování, praní. A než se nadějeme, je tady podzim. Samozřejmě jak kdo tráví letní dny, je čistě jeho věc. Ráda bych ale tímto článkem vnesla trochu pohody a klidu do letních měsíců. Ať se mezi všemi těmi přesuny, výlety, akcemi a setkáními zvládneme také zastavit a užít si obyčejné chvíle. Protože v důsledku – na nich stojí naše spokojenost a životní rovnováha.

Tyto tipy neslouží jako seznam „TO-DO,“ který když neodškrtáme, na poli pohody a klidu selháváme. Naopak. Slouží jako inspirace a možné pootevření dveří do světa, kde neexistuje tlak a konkrétní cíle. Cílem je zpomalení samotné. Tak jdeme se inspirovat, připomenout a zvědomit si to, co už možná dobře známe.

1. Vychutnávejte si ranní klid

Ráno je ideální čas pro klidné chvíle. Vstávejte tak akorát, ať si dopřejte tichou chvilku na terase nebo balkóně s šálkem čaje nebo kávy. Pro mě je ráno stěžejní čas na mindfulness praxi (5 – 30 minut).

2. Choďte bosky

Projděte se bosí po trávě nebo písku. Tato jednoduchá praxe vám pomůže se spojit s přírodou a užít si sílu přítomnosti. Navíc naše pozornost jde na nohy a tak nemyslíme na minulost / budoucnost nebo cokoliv, co s přítomností nesouvisí.

3. Začtěte se do knihy v přírodě

Vyberte si knihu, kterou jste chtěli už dlouho přečíst, a najděte si klidné místo v parku nebo na pláži. Čtení samotné je krásná chvilka pohody. A venku má navíc zvláštní kouzlo.

4. Dopřejte si jógovou praxi na čerstvém vzduchu

Vytáhněte podložku na jógu ven a udělejte si pár klidných cviků. Dýchání čerstvého vzduchu a cvičení venku vám pomůže uvolnit se a zpomalit.

5. Věnujte se zahradničení

Zahradničení může být velmi terapeutické. Péče o rostliny, sledování jejich růstu a sklizeň plodů přináší radost a klid.

6. Uspořádejte si piknik

Pozvěte rodinu nebo přátele na piknik v parku. Vychutnávejte si dobré jídlo, příjemnou konverzaci a pohodu venku.

7. Procházejte se večer

Večerní procházka při západu slunce je krásný způsob, jak zakončit den. Pomalu se procházejte a vnímejte krásu okolí.

8. Pomalé vaření

Využijte sezónní suroviny a vařte v klidu a pomalu. Věnujte čas přípravě jídla, vychutnávejte si vůně a chutě čerstvých surovin.

9. Praktikujte mindfulness

Najděte si každý den pár minut na mindfulness meditaci. Zaměřte se na svůj dech, pocity a myšlenky, a naučte se být přítomní v okamžiku.

10. Vypněte technologie

Vypněte telefon, počítač a televizi na pár hodin denně (nebo na celý den, či několik dní). Místo toho si užívejte klidné chvíle, čtěte, tvořte nebo prostě jen relaxujte.

V létě máme skvělou příležitost zpomalit a věnovat se věcem, které nám přinášejí radost a klid. Užívejte si každého okamžiku!

A proč je vůbec téma zpomalení tak důležité?

Důvod 1: Zpomalením k větší efektivitě

Možná to zní jako paradox, ale když zpomalíme, začneme být efektivnější. Když se každý den zaměříme jen na pár důležitých aktivit, zvládneme je s lepší efektivitou. Na rozdíl od nekonečného seznamu úkolů, kde pod tlakem stěží dokončíme všechny položky, nám zaměření na podstatné věci umožní dosahovat lepších výsledků s menším úsilím.

Důvod 2: Naplněnější život a větší uvědomění

Zpomalení nám umožňuje více si uvědomovat, co se v každém okamžiku děje. Lépe vnímáme své pocity, potřeby a potřeby našeho okolí. To vede k harmonii a vyváženému životu, kde naše jednání přináší prospěch nám i ostatním. Je to cesta k tomu, aby jakékoliv naše konání bylo win-win.

Důvod 3: Vzkvétající vztahy

Když zpomalíme, máme více prostoru a času na druhé. Naše rozhovory nejsou povrchní, ale jdou více do hloubky. Lépe poznáme, co kdo prožívá, a nejsme pak překvapeni nenadálými změnami či šokujícími zprávami. Vztahy se stávají pevnějšími a plnějšími porozumění.

Důvod 4: Zdravější tělo

Spěch, stres a tlak se podepisují na našem psychickém i fyzickém zdraví. Když žijeme v pohodě a klidu, naše tělo není vystaveno neustálému vnitřnímu napětí. Nervový systém nemusí alarmovat na poplach, což vede k větší vitalitě a celkovému zdraví. Pomalý život nám přináší klid, který naše tělo vděčně přijme.

Další inspirace pro větší pohodu a klid

Pro více inspirace jsem vytvořila ebook Pomalý život se záměrem inspirovat a ukázat cestu k minimalismu a klidu v různých životních oblastech. Najdete v něm tipy na životní oblasti jako je rodičovství, péče o domácnost, cestování, jídlo, vztahy a zaměstnání. Tento ebook vás podpoří v hledání rovnováhy a radosti v každodenním životě.

Martina Chomátová
Vnáší do světa jiskru pohody, jednoduchosti a laskavosti. Inspiruje jak žít život bez stresu, tlaku a neustálých povinností.

Máma 3 dětí, která na vlastní kůži zažila pocity vyhoření a poporodní deprese. Milovnice manter a hudebních nástrojů, dechových technik a mindfulness.

Autorka knihy příběhů pro malé i velké Andromeda, elfka malá a knihy o důležitosti dospělácké hravosti Vyhrála jsem depresi, lektorka mindfulness.

Celý příběh ze života najdete tady << Svoje dotazy, připomínky, tipy či referenci můžete poslat na inspirace@martinachomatova.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů