Vina nebo sebeláska? Jak najít rovnováhu mezi péčí o druhé a o sebe

Život dnešních žen je v něčem neuvěřitelně složitý. Už dávno víme, že o sebe a své tělo musíme pečovat. Ale také pozorujeme, jak nelehký to je často úkol.

Někdy to vypadá, že naše každodenní aktivity nekončí. Plníme pracovní povinnosti, staráme se o rodinu, máme nekonečný seznam úkolů, a někde v pozadí slyšíme to tiché volání po péči o sebe. Ale jakmile si konečně dovolíme na chvíli zastavit a věnovat se sobě, často nás zasáhne pocit viny.

Proč? Protože cítíme, že bychom měly být výkonnější.

V dnešním uspěchaném světě se na nás valí očekávání ze všech stran. Jako ženy často cítíme, že musíme zvládnout všechno – být skvělou matkou, excelovat v práci, být dobrou partnerkou, kamarádkou a pečovat o druhé.

V tomto víru činností je snadné zapomenout na sebe. A když se konečně rozhodneme udělat něco jen pro sebe, například si odpočinout, pravidelně meditovat nebo jen vypnout, často nás zasáhne zvláštní pocit. Pochybnosti a vina se plíží na pozadí naší mysli. „Neměla bych teď raději něco dělat? Měla bych být produktivnější, výkonnější?“

Tento vnitřní dialog zná mnoho z nás. Snažíme se najít rovnováhu mezi tím, co musíme udělat, a tím, po čem naše tělo a duše volají. Jenže často, když se zaměříme na sebe, cítíme, že zanedbáváme ostatní oblasti života. A tak vzniká tlak. Cítíme se vyčerpané, protože i naše snaha pečovat o sebe je spojena s výčitkami.

V realitě to často vypadá takto: Slibujeme si, že si uděláme čas pro sebe, třeba jen pět minut ráno na meditaci nebo večer na pár hlubokých nádechů před usnutím. Jenže den se rozběhne, a my jsme zase lapeny v toku povinností. Den za dnem.

Výsledkem je frustrace – cítíme, že nám něco chybí, ale nevíme, kde začít.

Jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat? Jednou z cest je uvědomit si, že péče o sebe není sobeckost. Je to nezbytný krok k tomu, abychom byly silné, stabilní a mohly rozdávat energii i tam, kde je to potřeba. A tento proces nemusí být náročný. Nemusíme hned měnit celý denní rozvrh, stačí začít drobným krokem – například rituálem před spaním.

Spánek je jednou z nejdůležitějších složek naší péče o sebe.

Když si vytvoříme jednoduchý rituál kolem spánku, můžeme tím podpořit nejen naši fyzickou regeneraci, ale i duševní rovnováhu. Rituál může být cokoliv – několik minut meditace, jemné protažení, poslech relaxační hudby nebo vědomé zpomalení tempa předtím, než ulehneme do postele.

Abych ti s tím pomohla, vytvořila jsem vedenou relaxaci, kterou najdeš na Spotify Vedená relaxace pro lepší spánek. Tato nahrávka tě provede cestou uvolnění, aby tvé tělo i mysl mohly snadněji přejít do klidného spánku. Kromě toho ti doporučuji vyzkoušet i Zvukové lázně – jemné zvuky, které ti pomohou naladit se na klidný a hluboký spánek.

Postupné zavádění takového drobného rituálu ti může pomoci najít klid a rovnováhu i v hektických dnech.

Martina Chomátová
Vnáší do světa jiskru pohody, jednoduchosti a laskavosti. Inspiruje jak žít život bez stresu, tlaku a neustálých povinností.

Máma 3 dětí, která na vlastní kůži zažila pocity vyhoření a poporodní deprese. Milovnice manter a hudebních nástrojů, dechových technik a mindfulness.

Autorka knihy příběhů pro malé i velké Andromeda, elfka malá a knihy o důležitosti dospělácké hravosti Vyhrála jsem depresi, lektorka mindfulness.

Celý příběh ze života najdete tady << Svoje dotazy, připomínky, tipy či referenci můžete poslat na inspirace@martinachomatova.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů