Podzimní únava? A jak se jí vyhnout?

Podzim je krásné období plné barev, které však s sebou často přináší únavu, kratší dny a chladnější počasí. Jakoby nás příroda zvala k tomu, abychom zpomalili, odpočinuli si a načerpali síly.

Jenže mnoho z nás, zejména ženy, má v tomto období sklony se úplně vyčerpat. Znám to ze své praxe i ze života kolem sebe.

Chceš si tento článek poslechnout jako epizodu na podcastu? Tady ji najdeš <<<

Příběhy žen, které zapomínají na sebe

Možná se v některém z těchto příběhů poznáš:

  • Lucie, matka dvou dětí, stále běží na plné obrátky. Dopoledne práce, odpoledne starost o domácnost, večer čas s dětmi. Spánek je pro ni luxusem a jakýkoli čas pro sebe neexistuje. Častěji si stěžuje na bolesti hlavy a zlobí se na sebe, že je pořád unavená.
  • Petra je podnikatelka a na podzim má nejvíce zakázek. Často přeskakuje jídlo, spí jen několik hodin a zdá se jí, že i přesto, kolik toho dělá, nemá energii. Když přijde víkend, padne únavou a raději tráví celý den v posteli. Čím víc si dovolí odpočívat, tím víc se cítí provinile, že nestíhá svou práci.
  • Veronika, pracující matka, je často nachlazená. Každý podzim bojuje s opakujícími se nemocemi. Přestože ví, že by měla zpomalit, stále má pocit, že musí stihnout vše. Čas na spánek a odpočinek je pro ni nedosažitelný luxus.

Tyto příběhy se často opakují. Ženy kolem se cítí vyčerpané, přetížené a nemocné, protože neberou vážně své vlastní potřeby. Přitom právě podzim je ideálním obdobím, kdy bychom měly věnovat pozornost svému tělu, mysli a celkovému zdraví.

Co se stane, když na sebe zapomínáme?

Když zanedbáváme péči o sebe, často se to projeví hned několika způsoby:

  • Nedostatečný spánek: Krátký a nekvalitní spánek vede k chronické únavě, která nás oslabuje jak fyzicky, tak psychicky.
  • Časté nemoci: Když jsme přetížení, tělo nemá čas regenerovat. Podzimní viry a nachlazení jsou pak mnohem častější.
  • Velká únava: Cítíš, že máš neustále málo energie, přestože se snažíš dělat všechno možné. Může to být známka toho, že na sebe zapomínáš.
  • Bolesti hlavy a stres: Když si nedáme čas na odpočinek, naše tělo nás začne varovat bolestmi hlavy, napětím nebo jinými symptomy stresu.

Jak se zazdrojovat na podzim

Teď si možná říkáš: „Ale jak to mám udělat, když mám tolik povinností?“ Pravda je taková, že si nemusíš vybírat mezi péčí o ostatní a péčí o sebe. Dá se to propojit a začít s malými kroky. Tady je několik tipů, jak se na podzim zazdrojovat a najít znovu energii:

  1. Stanov si hranice – Nauč se říkat ne, když cítíš, že už máš dost. Já vím, není to zrovna lehké. Ale jinak se to nestane. Stanov si své priority a vyhraď si čas pro sebe, i kdyby to bylo jen pár minut denně.
  2. Vědomé dýchání – Zastav se několikrát za den a zaměř se na svůj dech. Stačí jen pár hlubokých nádechů a výdechů, aby ses vrátila do svého těla a zklidnila mysl.
  3. Rituály před spaním – Zaveď si rituál, který ti pomůže usnout. Může to být čtení knihy, teplá koupel nebo meditace. Podzim je skvělý čas na to, aby sis vybudovala kvalitní spánkový režim. Tématu spánkových rituálů a péče o spánek se s mým mužem více věnujeme v programu Spánek jako priorita.
  4. Zůstaň hydratovaná – V chladnějším počasí snadno zapomínáme na pitný režim. Teplé bylinkové čaje nebo teplá voda s citronem jsou skvělými společníky podzimu.
  5. Hýčkej se – Dopřej si teplou koupel, pleťovou masku nebo masáž. Malé chvíle péče o tělo ti pomohou cítit se lépe a uvolnit napětí.
  6. Pohyb – I když je venku chladněji, nezapomínej na pravidelný pohyb. Stačí krátká procházka na čerstvém vzduchu, abys se cítila lépe a načerpala energii.
  7. Podzimní rozjímání – Využij temnější večery k vnitřní reflexi. Zapiš si do deníku své myšlenky, plány a přání. Zpomal a nech prostor svému nitru.

Pozvání k péči o sebe

Pokud cítíš, že na sebe zapomínáš a potřebuješ větší podporu v tom, jak se o sebe starat, chci tě pozvat k zakoupení deníku „Dovol si zářit“.

Je to skvělý pomocník, který tě provede nejen podzimním obdobím, ale i každodenní péčí o sebe. Najdeš v něm místo pro reflexi, plány, ale i malé radosti, které tě nabijí energií. Budeš tak mít téma zdrojování stále na očích.

Nenech podzimní únavu ovlivnit tvůj život. Vyber si sebe, zpomal a nech si pomoci od deníku, který ti připomene, že jsi důležitá.

Martina Chomátová
Vnáší do světa jiskru pohody, jednoduchosti a laskavosti. Inspiruje jak žít život bez stresu, tlaku a neustálých povinností.

Máma 3 dětí, která na vlastní kůži zažila pocity vyhoření a poporodní deprese. Milovnice manter a hudebních nástrojů, dechových technik a mindfulness.

Autorka knihy příběhů pro malé i velké Andromeda, elfka malá a knihy o důležitosti dospělácké hravosti Vyhrála jsem depresi, lektorka mindfulness.

Celý příběh ze života najdete tady << Svoje dotazy, připomínky, tipy či referenci můžete poslat na inspirace@martinachomatova.cz

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů